De Taxus baccata struik is de meest bekende onder de coniferen en ook bekend als de venijnboom struik. De langzaam groeiende conifeersoort is misschien wel de meest populaire conifeer die er is en je komt hem dan ook tegen in menig tuin. De inheemse plant is zeer sterk en kan erg oud worden. Doordat de plant wintergroen is, zorgen de Taxus haagplanten gedurende alle seizoenen voor privacy, beschutting en een groene aanblik.

Voordat u een taxus aanschaft, kunt u het beste nagaan waarom u de plant wilt kopen. Wilt u bijvoorbeeld een lege plek in de tuin opvullen? Of wilt u een mooie heg als afscheiding maken, waarbij u meerdere taxussen nodig heeft? Er zijn namelijk verschillende soorten taxussen met ieder zo hun eigen voordelen.

In Nederland komen 2 taxussen het meeste voor. Dat zijn de Taxus Baccata en de Taxus Hicksii. Beide planten behoduen in de winter hun mooie groene kleur, maar er zijn ook onderlinge verschillen. We benoemen de eigenschappen van allebei de soorten hieronder, zodat u komt te weten voor welke soort u het beste kunt kiezen.

Over de Taxus

De taxus is heel bekend in Nederland, in menig tuin komt hij voor omdat hij wintergroen is. Die niet alleen als losse struik wordt aangeplant, maar ook voor mooie hagen. En geeft een luxe afscheiding in de tuin. Een taxus is donker groen van kleur het hele jaar en geeft een mooie kleur in de tuin. Ook als alle andere struiken en bomen hun bladeren verliezen, blijft de taxus mooi van kleur. Hij is een langzaam groeiende struik en komt uit de coniferen familie. Doordat hij een langzaam groeiende struik is hoeft u hem niet vaak te snoeien. Toch kan de taxus goed tegen snoeien. Je kunt hem tot op het oude hout terug snoeien. Hij groeit dan weer helemaal uit. Als je hem toch wilt snoeien doe het dan in april, als de vorst voorbij is. Ook kan het eind september.

Van oktober tot april wordt de taxus met kluit geleverd, behalve de kleinste maten met losse wortel. Dit is dan is ook de gunstigste periode om de taxus te planten. Het moet alleen niet vriezen tijdens het planten. De taxus is een sterke struik, en kan op veel plekken heel goed groeien. Alleen kan hij niet tegen natte voeten. De grond waar hij in geplant moet worden moet niet te nat zijn, dan gaan de wortels rotten en zullen de taxussen afsterven. En het liefst moet de grond voor de taxus kalkhoudend zijn.

Recommended Articles